BioAcuHealth

...Where western medicine meets the harmonics of complementary medicine...

Εισαγωγή στον Ιατρικό Βελονισμό


Ο βελονισμός είναι μία θεραπευτική μέθοδος που βασίζεται κατά κανόνα στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Υπάρχουν ευρήματα, όπως λαξευμένες πέτρες και οστά, που χρονολογούνται περί το 6000 π.Χ. τα οποία συνηγορούν υπέρ της χρήσης του βελονισμού ως μέσον θεραπείας [1, 2]. Στις μέρες μας, ο βελονισμός τυγχάνει μεγάλης αναγνώρισης από ασθενείς σε όλον τον κόσμο, λόγω των αμελητέων ανεπιθύμητων ενεργειών σε σχέση με συμβατικές θεραπείες αν γίνει πράξη από εκπαιδευμένο ιατρό, καθώς και των ορατών αποτελεσμάτων από την εφαρμογή του [3]. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) αναγνωρίζει περίπου 300 παθήσεις που μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με τον ιατρικό βελονισμό και θα αναλυθούν σε επόμενο υποκεφάλαιο. Στη χώρα μας, η εφαρμογή του Βελονισμού κερδίζει συνεχώς έδαφος και από την πλευρά των ιατρών αλλά και από αυτή των ασθενών που προσπαθούν να βρουν λύση στα προβλήματα υγείας τους.

Νομοθεσία σχετικά με τον Ιατρικό Βελονισμό



Στην προσπάθειά του το Ελληνικό Κράτος να κατοχυρώσει το δικαίωμα των Ελλήνων ασθενών για ασφαλή και αποτελεσματική εφαρμογή του Βελονισμού, όρισε ως απαραίτητη προϋπόθεση, με την υπ’ αριθμόν 574/Α4/1191/21-2-1980 απόφαση του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, την εκτέλεση του βελονισμού μόνον από ιατρούς που διαθέτουν εμπειρία και έχουν εκπαιδευτεί στη βελονοθεραπεία και σε καμία περίπτωση από μη ιατρούς οποιοδήποτε επάγγελμα υγείας και αν κάνουν. Με ανάλογες αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας που ελήφθησαν πρόσφατα, θεωρείται ρητά παράβαση του νόμου, η άσκηση του βελονισμού από άτομα που δε διαθέτουν πτυχίο Ιατρικής Σχολής Ελληνικού Πανεπιστημίου, ή αντίστοιχης Ιατρικής Σχολής του εξωτερικού, αναγνωρισμένου όμως από το Ελλινικό Κράτος. Για να εφαρμόσει κάποιος τον Βελονισμό, σύμφωνα με τα Ελληνικά και Διεθνή δεδομένα, κρίνεται απαραίτητο: 1. να είναι πτυχιούχος ιατρός 2. να έχει άδεια ασκήσεως Ιατρικού Επαγγέλματος για την Ελληνική Επικράτεια 3. να είναι εγγεγραμμένος στον Ιατρικό Σύλλογο της περιοχής του 4. να έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον 300 (τριακόσιες) ώρες θεωρητικής και πρακτικής διδασκαλίας Βελονισμού, σε εκπαιδευτικό κέντρο της Ελλάδας ή του εξωτερικού 5. να είναι τακτικό μέλος αναγνωρισμένης ιατρικής εταιρείας Βελονισμού και εγγεγραμμένος στα αρχεία της.

Acupuncture

Ιατρικός και αισθητικός βελονισμός

Ασφάλεια Ιατρικών πράξεων Βελονισμού


Γενικά, ο ιατρικός Βελονισμός θεωρείται ως μία ασφαλής μέθοδος όταν πραγματοποιείται από εκπαιδευμένο ιατρό που γνωρίζει καλά την ανατομία, τη φυσιολογία και την παθολογία του ανθρώπινου οργανισμού. Σε σύγκριση με τις φαρμακευτικές αγωγές της δυτικής ιατρικής, ο ιατρικός Βελονισμός δεν παρουσιάζει τοξικότητα και οι ανεπιθύμητες ενέργειες από την εφαρμογή του είναι αμελητέες. Αυτός ίσως είναι και ο κύριος λόγος που ο Βελονισμός είναι πλέον τόσο δημοφιλής στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου σε πολλές χώρες. Για παράδειγμα, ο Βελονισμός έχει συγκριθεί με σκευάσματα μορφίνης όσον αφορά το χρόνιο πόνο και έχει αποτελέσματα παρόμοια με αυτά των σκευασμάτων μορφίνης αλλά χωρίς τις ανεπιθύμητες ενέργειες αυτής, όπως ο εθισμός από τη μακροχρόνια χρήση του φαρμάκου. Επίσης, εάν ακόμη τα αποτελέσματα της χρήσης του βελονισμού δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικά με την προτεινόμενη φαρμακευτική αγωγή της δυτικής ιατρικής, αξίζει να δοκιμασθεί από τον ασθενή λόγω των αμελητέων ανεπιθύμητων ενεργειών του. Για παράδειγμα, υπάρχουν αναφορές από ιατρικές κλινικές μελέτες [4, 5, 6] ότι ο Βελονισμός είναι αποτελεσματικός στην αντιμετώπιση του πόνου στη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα αλλά όχι όσο αποτελεσματική είναι η συστηματική χορήγηση κορτικοστεροειδών φαρμάκων. Αν λάβουμε υπόψιν μας τις ανεπιθύμητες ενέργειες της κορτιζονοθεραπείας στους ασθενείς αυτούς (αυτόματα κατάγματα οστών, εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, αρτηριακή υπέρταση, μεταβολικό σύνδρομο κά), τότε αξίζει να δοκιμασθεί η αποτελεσματικότητα του Βελονισμού στους συγκεκριμένους ασθενείς.
Κάντε κλικ εδώ για να δείτε την πλήρη λίστα με την αποτελεσματικότητα του Ιατρικού βελονισμού στο site του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO - World Health Organization)

Βιβλιογραφία


1. Huang KC. Acupuncture: the past and the present. New York: Vantage, 1996.

2. Ma KW. The roots and the development of Chinese acupuncture: from prehistory to early 20th century. Acupunct Med 1992;10(Suppl):92-9.

3. Bensoussan A, Myers SP. Towards a safer choice: the practice of traditional Chinese medicine in Australia. Faculty of Health, University of Western Sydney: Macarthur, 1996.

4. Man SC et al. Preliminary clinical study of acupuncture in rheumatoid arthritis. Journal of Rheumatology, 1974, 1:126-129.

5. Ruchkin IN et al. Auriculo-electropuncture in rheumatoid arthritis (a double-blind study). Terapevticheskii Arkhiv, 1987, 59(12):26-30.

6. Sun LQ et al. Observation of the effect of acupuncture and moxibustion on rheumatoid arthritis in 434 cases. Chinese Acupuncture and Moxibustion, 1992, 12(1):9-11.

"με απόφαση του Υπουργείου Υγείας η εκτέλεση των πράξεων βελονισμού πρέπει να γίνεται μόνον από ιατρούς που διαθέτουν εμπειρία και έχουν εκπαιδευτεί στη βελονοθεραπεία και σε καμία περίπτωση από μη ιατρούς, οποιοδήποτε επάγγελμα υγείας και αν κάνουν"

Στο Ιατρείο Βελονισμού BioAcuHealth, παρέχεται ΧΩΡΙΣ ΚΟΣΤΟΣ, η δυνατότητα μιας ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗΣ επίσκεψης, κατά την οποία η Ιατρός, αφού λάβει ένα αδρό ιστορικό, θα σας πληροφορήσει για τις εξατομικευμένες θεραπευτικές ενδείξεις του Ιατρικού Βελονισμού που είναι δυνατόν να εφαρμοστούν σε εσάς.

Βελονισμός και Αισθητική

Ο Βελονισμός, εδώ και αρκετές δεκαετίες, χρησιμοποιείται στην αισθητική για να τονώσει το δέρμα και να επαναφέρει την νεανική του όψη. Λόγω των σπάνιων παρενεργειών του σε σχέση με την τεχνική ΒΟΤΟΧ, κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος στο ευρύ κοινό. Η εφαρμογή του Βελονισμού στο αισθητικό κομμάτι, αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου, βελτιώνει τη θρέψη των κυττάρων, αποκαθιστά την ισορροπία της υγρασίας στο δέρμα και έτσι, βελτιώνεται η όψη του δέρματος και απαλύνονται οι ρυτίδες.

Τι επιτυγχάνουμε με τον Αισθητικό Βελονισμό;

- Αύξηση παραγωγής κολλαγόνου, βελτιώνοντας την ελαστικότητα του δέρματος.

- Ενίσχυση των μυών του προσώπου για την ανόρθωση και σύσφιξη του προσώπου.

- Εξαφάνιση των λεπτών ρυτίδων και μείωση των βαθύτερων.

- Σύσφιξη των πόρων.

- Βελτίωση της υφής του δέρματος.

- Λάμψη και αναζωογόνηση του προσώπου.

- Βελτίωση της χροιάς του δέρματος λόγω της βελτίωσης της κυκλοφορίας του αίματος στο πρόσωπο.